Aanschaf apparaten voor energietransitie eenvoudiger gemaakt voor consumenten

Demissionair minister Kamp van Economische Zaken, heeft als doel gesteld, dat Nederland in 2050 aardgasvrij is. Dat kan echter niet van de ene op de andere dag gebeuren. Daarom wordt er gesproken van een zogenaamde ‘energietransitie’. Dit is de overgangstijd waarin Nederland langzaam niet-duurzame technieken verduurzaamt en ze uiteindelijk vervangt door volledig duurzame.

Om huiseigenaren te helpen bij het verduurzamen van het gebruik van aardgas bij het opwekken van warmte voor het verwarmen van het huis of van water, is er medio april jl. de website www.duurzamewarmte.nl opgericht. De website is een product van een samenwerking tussen veel verschillende organisaties en de overheid. Het initiatief kwam tot stand dankzij het Energieakkoord duurzame groei. Het akkoord is in 2013 gesloten door meer dan 40 organisaties, bedrijven en de overheid en heeft de verduurzaming van Nederland tot doel. Een van de pijlers van het akkoord is decentrale warmteopwekking door particulieren en bedrijven. Dankzij de bovengenoemde website wordt de realisatie van dit belangrijke onderdeel naar verwachting bespoedigd.

Consumenten vinden het vaak erg lastig in te schatten welke verduurzamende technologie het beste past bij hun situatie. De website geeft dan ook informatie aan consumenten over de aanschafmogelijkheden, de prijs, de subsidiemogelijkheden, de plaatsingsmogelijkheden en de eigenschappen van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels.

De subsidiemogelijkheden komen voort uit de in 2016 in het leven geroepen Investeringssubsidie Duurzame Energie. De regeling maakt het voor zowel particulieren als bedrijven makkelijker te kiezen voor duurzame warmteopwekking. Het aantal aanvragen in het eerste kwartaal van 2017 is ten opzichte van een jaar eerder verdubbeld.

Verder is Nuon begonnen met het aanbieden van een van de bovengenoemde technologieën, namelijk de warmtepomp. De energieleverancier test sinds begin mei jl. de plaatsing en werking van warmtepompen bij 50 klanten. Er is twee weken daarvoor al een inschrijflijst gemaakt waarop enthousiaste klanten zich kunnen aanmelden voor de aanschaf van het apparaat. Naar verwachting kan de aanschaf plaatsvinden vanaf september dit jaar.

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte haalt uit ventilatielucht, dat anders zou verdwijnen in de buitenlucht. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om de cv-ketel voor te verwarmen. Hij kan geplaatst worden in woningen gebouwd vanaf de jaren ’70, waarin een mechanisch ventilatiesysteem en cv-ketel zijn ingebouwd. Een warmtepomp kan naar verwachting van Nuon tussen de 30% en 50% besparen op het gebruik van aardgas.

Volgens Nuon-woordvoerder Buijs, is een warmtepomp een toegankelijke manier om te besparen op aardgas. Het is een overgangstechnologie die samenwerkt met niet-duurzame technologie om deze duurzamer te maken in plaats van volledig te vervangen. De vraag van consumenten ligt momenteel op eenzelfde lijn. De netto kosten van aanschaf liggen op €1000. Dit is inclusief de bovengenoemde subsidie die er voor de aanschaf te verkrijgen is. De geschatte terugverdientijd is 5 a 6 jaar. Daarnaast is er een extra besparing op de cv-ketel, omdat deze minder snel slijt.

Eneco komt eveneens met een warmtepomp, de zogenaamde Warmtewinner. De kosten zijn nog onbekend, maar de aardgasbesparing zou op 60% komen. De Warmtewinner wordt momenteel getest in 100 huishoudens. De verkoop en installatie begint spoedig.

 

 

Plaats een reactie