Collectief energie inkopen doorgaans niet de goedkoopste oplossing

De collectieve initiatieven om bijvoorbeeld energie af te nemen schieten de laatste tijd uit de grond. Uit onderzoek van Gaslicht.com in opdracht van RTL Z blijkt echter dat het lang niet altijd voordelig is om hier gebruik van te maken. Hieruit blijkt dat de initiatieven van bijvoorbeeld de Consumentenbond, de Vereniging Eigen Huis en de ANWB vaak minder voordelig zijn dan de individuele kansen die er liggen. Zelf speuren naar een goedkope energieleverancier levert in de meeste gevallen meer voordeel op.

7 van de 8 veilingen ongunstig voor consument
Diverse belangenverenigingen en andere initiatieven maken gebruik van energieveilingen, om de energieleveranciers tegen elkaar op te laten bieden en voordeel voor de consumente te behalen. Door de energie op grote schaal in te kopen zou er een behoorlijke korting op de energiekosten mogelijk zijn. In de praktijk blijkt deze korting echter mee te vallen en hebben consumenten individueel de mogelijkheid om meer voordeel te behalen. Uit onderzoek van Gaslicht.com blijkt dat 7 van de 8 veilingen voor consumenten niet het meest gunstige contract hebben opgeleverd. Het aanbod vanuit het collectief bleek duurder dan de meest voordelige deal die consumenten zelf via een vergelijkingssite af konden sluiten.

Individueel contract voordeliger
Ter voorbeeld haalt men het energiecollectief van de Consumentenbond aan. Men hield in april een energieveiling, waarbij Budgetenergie als winnaar uit de bus kwam. De kosten voor consumenten zouden bij een gemiddeld verbruik €1.900 per jaar bedragen, terwijl een individueel contract via een vergelijkingssite leidt tot een energierekening van €1.850 per jaar. Consumenten kunnen meer voordeel behalen, door weg te blijven van de initiatieven en juist zelf op zoek te gaan naar een scherpe aanbieding.

Geld voor belangenverenigingen
Navraag bij de Autoriteit Consument en Markt leidde tot het inzicht dat de belangenverenigingen ook zelf aan de initiatieven verdienen. Bovendien leidt een collectief altijd tot een aanbieding van een enkele leverancier, die nooit volledig aansluit op de persoonlijke wensen en situatie van consumenten.

De organisaties zelf geven aan dat de collectieven inderdaad niet altijd tot de meest voordelige oplossing leiden. Ze zorgen er naar eigen zeggen vooral voor dat consumenten daadwerkelijk de overstap maken en hier zelf zo min mogelijk tijd in hoeven te steken. Wilt u maximaal besparen op uw energierekening? Dan is het dus verstandig om een individuele vergelijking te maken en deze eventueel te vergelijken met het aanbod vanuit een van de collectieven.

Plaats een reactie