Nederlandse blauwe energie kan zorgen voor nieuwe energierevolutie

In de zoektocht naar een meer duurzame energievoorziening kan een Nederlandse vinding wel eens een belangrijke rol spelen. Het gaat om Blauwe energie, een alternatief voor de groene energie uit bijvoorbeeld de wind en de zon. Blauwe energie maakt gebruik van de combinatie tussen zoet en zout water, die bij menging een bepaalde ‘spanning’ oplevert. Volgens de onderzoekers is deze nieuwe vorm van energie in één klap een stevige concurrent voor andere energiebronnen, dankzij de enorme potentie die er vanuit gaat.

Innovatie aan de Universiteit van Utrecht
Het zijn onderzoekers aan de Universiteit van Utrecht die het idee van Blauwe energie ontwikkelden, zij ontdekten dat het verwarmen van zoet water tot een zeer effectieve vorm van energiewinning kan leiden. Het verwarmen leidt tot een 300% meer effectieve energiewinning, waardoor het een bron van energie is om rekening mee te houden. Analisten geven aan dat het idee van de onderzoekers bij een succesvolle uitrol goed zou kunnen zijn voor bijna een derde van de totale behoefte aan energie in Nederland, een enorme potentie.

Tal van geschikte locaties in Nederland
Dit heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met de goede geschiktheid van het Nederlandse landschap. Om de Blauwe energie op te kunnen wekken dienen zoet en zout water bij elkaar te komen, iets dat in Nederland op een aantal locaties het geval is. Bovendien heeft de Universiteit van Utrecht goed nagedacht over de warmte die benodigd is om de energiewinning effectiever te maken. Het is volgens de onderzoekers goed mogelijk om gebruik te maken van restwarmte van fabrieken, die het mogelijk maakt om het zoete water te verhitten en voor een energierijke reactie met het zoute water te zorgen.

Plaats een reactie