Stroomstoringen door regenval en lokale problemen

In het begin van de afgelopen week was er veel overlast door noodweer in Nederland, met name in de zuidelijke helft van het land. De regen kwam er met bakken naar beneden, waardoor onder andere de Tilburgse afvoeren al het water niet aankonden en er complete straten blank kwamen te staan. Ook in Amsterdam ontstond er veel wateroverlast, waardoor de een met een luchtbed door de straat naar z’n werk ging, terwijl anderen hun woning met pijn en moeite konden beschermen tegen de invloed van het water.

De wateroverlast leidde tot volgelopen woningen en zelfs garages waarin auto’s onder water kwamen te staan. Met name in Tilburg ontstonden er veel problemen, onder andere omdat daar de stroom van duizenden gezinnen uitviel. Het KNMI had code oranje afgegeven voor grote delen van het land, maar dat kon niet voorkomen dat er toch veel overlast ontstond.

16.000 gezinnen in Tilburg zonder stroom
De wateroverlast zorgde er in Tilburg voor dat 16.000 gezinnen zonder elektriciteit kwamen te zitten. Dit had volgens netbeheerder Enexis te maken met het uitvallen van een transformator in het hoogspanningsstation in de Kalverstraat in de stad. De brandweer moest eraan te pas komen om het water uit het station weg te pompen en er daarmee voor te zorgen dat het mogelijk werd om de stroom weer in te schakelen. Uiteindelijk heeft het tot aan het begin van de middag geduurd om alles weer op orde te krijgen en ervoor te zorgen dat de inwoners van Tilburg weer gebruik konden maken van stroom.

Ook de Universiteit had last van zowel het water als de uitval van stroom. Het water zorgde er met name voor dat studenten en werknemers de universiteit moeilijk konden bereiken. De stroomuitval zorgde er daarnaast voor dat het niet mogelijk was om mailtjes te versturen, om elkaar op de hoogte te brengen. Bovendien kreeg het gebouw waarin de servers staan te maken met wateroverlast, waardoor men heeft moeten besluiten om een aantal van de servers uit te schakelen. Volgens een woordvoerder is het hoofdgebouw van de universiteit wel open gebleven, bleef het licht branden en deden de telefoons het. Gelukkig voor de universiteit is het momenteel vakantietijd, waardoor er geen colleges werden gegeven en de daadwerkelijke overlast beperkt bleef.

Stroomstoringen in Enschede en Zoetermeer
Uiteraard vinden er niet alleen tijdens noodweer stroomstoringen plaats, ook op andere momenten valt de elektriciteit zo nu en dag weg in verschillende plaatsen. Dit gebeurde op vrijdagmorgen bijvoorbeeld in Enschede, in de wijken Roombeek en ‘t Ribbelt. Zo’n 1.500 woningen werden door de stroomstoring getroffen en hadden tijdelijk niet de beschikking over elektriciteit. Er was een storing in het verdeelstation ontstaan, waardoor het niet langer mogelijk bleek om de huizen van stroom te voorzien. Rond half elf had de netbeheerder Enexis de problemen verholpen, maar het heeft vervolgens behoorlijk langer geduurd om de storing te verhelpen. In de tussentijd zijn er noodstroomaggregaten geïnstalleerd om de bewoners zoveel mogelijk te ontlasten.

Net voor de enorme wateroverlast was het vorige week op zondag raak in Zoetermeer. Een stroomstoring in de wijk Meerzicht-West zorgde er daar voor dat zo’n 1.800 huishoudens zonder stroom kwamen te zitten. Netbeheerder Stedin wist de problemen in iets meer dan anderhalf uur te verhelpen, waardoor de overlast beperkt is gebleken. Het ging ook hier om een defect in het verdeelstation, al lijkt er geen sprake van een trend. Desalniettemin geven de stroomstoringen in Nederland goed aan hoe kwetsbaar we zijn, als het gevolg van onze afhankelijkheid van elektrische apparaten die we thuis en op het werk gebruiken.

Plaats een reactie