Wat doet een netbeheerder precies?

U heeft het op uw rekeningen vast een keer gezien: er is sprake van een netbeheerder, die bovendien kosten in rekening brengt. Wie is dat en waarom dient u daar kosten aan te betalen? We vergelijken over het algemeen de verschillende energieprijzen van leveranciers, maar waarom hebben we het nooit over de netbeheerder? Is het mogelijk om over te stappen van netbeheerder en dient u deze kosten altijd via de energieleverancier te betalen? Het zijn stuk voor stuk vragen waar we lang niet altijd een antwoord op hebben, waardoor het interessant is om hier duidelijkheid in te scheppen.

Geen vrije markt voor netbeheerders
Er bestaat voor netbeheerders geen vrije markt, waardoor het simpelweg niet mogelijk is om zomaar over te stappen. Anders dan op het gebied van de energieleveranciers heeft men niet zomaar de mogelijkheid om u van stroom of gas te voorzien, waardoor er wat dat betreft geen sprake is van een vrije markt. De plaats waar u woont bepaalt wie het netbeheer in uw regio verzorgt, waardoor er op dat gebied niet veel te kiezen valt.

Aansluit- en transportplicht
De netbeheerder verzorgt een belangrijk onderdeel in het totale proces van het leveren van de energie, aangezien men een aansluit- en transportplicht heeft. De kans is groot dat u de naam van uw netbeheerder niet eens kent, maar deze partij zorgt ervoor dat het gas of de elektriciteit van de centrales naar uw woning wordt vervoerd. Bovendien is men wettelijk verplicht om u aan te sluiten op het netwerk, wanneer u dat van die partij verlangt.

Let op: Deze verplichte geldt overigens alleen voor de netbeheerder op het gebied van elektriciteit, op het gebied van gas is men hiertoe niet wettelijk verplicht.

Wisselen en de netbeheerder?
Aangezien het niet mogelijk is om van netbeheerder te wisselen, krijgt die partij te maken met verschillende energieleveranciers. U kunt gemakkelijk overstappen, waardoor men de energie van een andere partij voor u zal moeten vervoeren, om het uiteindelijk in uw woning af te leveren. Het is niet nodig om de netbeheerder op de hoogte te brengen wanneer u wisselt van energieleverancier, aangezien men de contacten met de verschillende leveranciers zelf onderhoudt. Dat betekent dat u met een gerust hart over kunt stappen en de netbeheerder ervoor zorgt dat u gewoon gebruik kunt blijven maken van de elektriciteit en het gas dat u graag afneemt.

Kosten voor het netbeheer
Indien u de naam van de netbeheerder wel eens bent tegengekomen op de rekening voor uw energie is de kans groot dat u er ook achter bent gekomen dat men aparte kosten in rekening brengt. Het gaat daarbij om kosten voor het vervoer van de energie en eventueel de aansluiting waar u gebruik van maakt. Deze kosten staan vermeld op de energienota, aangezien de consument het over het algemeen gemakkelijk vind om gebruik te maken van een en dezelfde rekening. De energieleverancier zal vervolgens zorgen met de afrekening met de netbeheerder, waardoor de kosten op een nette manier verdeeld worden.

Toezicht op de netbeheerder
Tenslotte is er sprake van toezicht op de netbeheerders in Nederland, aangezien u zelf de mogelijkheid niet heeft om over te stappen. Het is de Energiekamer (voorheen DTe, Directie Toezicht energie) die er namens de overheid op toeziet dat de netbeheerder u op een degelijke manier van dienst is. Men kijkt daarbij natuurlijk vooral naar de uitvoering van en het toezicht op de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet. Zolang de netbeheerder zich hier netjes aan houdt is er niets aan de hand en kunt u gebruik blijven maken van de aansluiting die men heeft verzorgd.

Plaats een reactie