Zijn goedkope zonnepanelen ook milieuvriendelijk?

Zonnepanelen bieden ons de mogelijkheid om zelf energie op te wekken en dat bovendien op een schone manier te doen. Tenminste, dat is wat veel consumenten denken en te horen krijgen wanneer ze overgaan tot het inwinnen van informatie over de zonnepanelen. Het blijkt echter lastig vast te stellen of de zonnepanelen ook daadwerkelijk op een schone manier geproduceerd worden, zodat de milieubesparing niet vooraf al ‘gecompenseerd’ wordt door een minder schone productie.

Productie van zonnepanelen

Het is de productie van zonnepanelen waar de verschillen kunnen ontstaan. Onlangs kwam er een artikel naar buiten over dumpingpraktijken in China, waarmee duidelijk werd dat niet iedereen het even serieus neemt met de regels op dit gebied. De Californische milieuorganisatie SVTC maakt jaarlijks een milieu-scorecard voor zonnepanelen. Het is op dit moment echter nog niet mogelijk om een gestandaardiseerd overzicht te maken van de CO2-voetafdruk die de diverse panelen hebben. Er zijn slechts enkele bedrijven beschikbaar die zelf informatie naar buiten brengen over de CO2-impact van hun productie, First Solar uit de VS en REC uit Noorwegen.

Onduidelijkheid troef

Voorlopig is onduidelijkheid nog altijd troef wanneer het aankomt op de manier waarop de zonnepanelen geproduceerd worden en hoe schoon dat gebeurt. In China heeft men bijvoorbeeld de neiging om te werken met polysolicium, waardoor er een meer goedkope, maar meer vervuilende productie ontstaat. Het is uiteraard de bedoeling om de productie op een zo schoon mogelijke manier uit te voeren, om ook daadwerkelijk een steentje bij te kunnen dragen aan een beter milieu voor ons allemaal. De kans is groot dat er in de toekomst meer toezicht zal komen op de manier waarop de producenten omgaan met hun productie van zonnepanelen.

Vergelijk energie leveranciers en bespaar honderden euro’s per jaar.

Plaats een reactie